mandag 7. november 2011

Skole

Barn og ungdom på skolevei. Det var et oppløftende syn!



Bøkene var ikke mange og skriveredskap i form av en penn var ettertraktet. Jeg hadde blitt tipset om dette og hadde med meg et lite lager. Da de fikk pennene ble de med en gang skrudd fra hverandre. De sjekket om man kunne sette inn refill. Pennen skulle vare lenge!


Denne gutten var ikke på skolen. Han måtte gjete dyrene.
I noen familier bytter søsken på med å gå på skole og å gjete. En går på skolen om formiddagen, en annen på ettermiddagen.




Vi hadde stoppet for å ta noen landskapsbilder. Straks var det en flokk skoleelever samlet rundt bilen. De var på vei hjem fra formiddagsøkten på skolen. Disse elevene hadde en times gange til skolen. På ettermiddagen skulle de tilbake, de hadde altså fire timers skolevei hver dag. Noen hadde sko, andre gikk barbeint.
Jeg spurte hva de kunne tenke seg å bli. Svarene kom kjapt: sykepleier, advokat, pilot, lege, journalist, ingeniør. Det slo meg at dette er jo akkurat de samme svarene jeg får når jeg spør mine elever i Norge. Men hvor store er sjansene for at disse barna vil nå sine mål?


De som er så heldige å komme gjennom nåløyet og få en plass på høyskoler og universiteter, får ikke velge studium, men må ta det de blir tildelt. Jeg traff en student som hadde legestudium som sitt høyeste ønske. Hun hadde jobbet hardt, fått gode karakterer og kommet inn på universitetet. Hun ble tildelt geologistudiet.

fredag 4. november 2011

Tanasjøen

Neste dag tok vi fly til byen Bahar Dar ved Tanasjøen. Blånilen, som renner sammen med Hvitnilen i Sudan, starter her sitt lange løp mot Middelhavet.



Det finnes 20 kirker og klostre beliggende på de mange små øyene i innsjøen. En båttur bragte oss ut til en kirke med fantastiske malerier malt på veggene.
Kirken vi besøkte var fra 1400-tallet. Vi passerte et kloster på en liten øy som kun gir adgang til menn.




På innsjøen så vi fiskere i sine små papyrusbåter. Båtene holder i ca. fire måneder.


Les mer her